zaterdag 4 mei 2013

Babyspeelgoed vanaf 1 maand


Babyspeelgoed voor baby vanaf 1 maand


Je baby is alweer een maand op de wereld. Je kunt je geen leven zonder je kind meer voorstellen. Het is vaak net of het nooit anders is geweest. In de eerste maand slaapt je baby nog veel. Maar je baby krijgt ook meer ‘wakker’-momenten waar jullie allebei van kunnen genieten.

 

Ontwikkeling dag-nacht ritme



Je baby ontwikkelt vanaf 1 maand al een dag- en nachtritme. Omdat je baby overdag wat meer ‘wakker’-momenten heeft, kan hij/zij ’s nachts langer achter elkaar gaan slapen. Uiteraard verschilt dit per kind maar doorgaans kan een baby vanaf 1 maand al 5 a 6 uur achter elkaar slapen. Bij te vroeg geboren baby’s en baby’s onder een bepaald gewicht moet je nog om de 3 a 4 uur ’s nachts bijvoeden maar een baby met een gemiddelde ontwikkeling kan dit al vanaf 1 maand. Dat is ook weer fijn voor mama zodat zij ook weer meer ’s nachts rust kan pakken en overdag fitter is.





Tip: Verloopt de aanpassing aan dag- en nachtritme moeizaam? Haal je baby ’s avonds ruim voor het voeden uit het wiegje of ledikantje. Knuffel nog wat en doe vervolgens je baby in bad. Aansluitend geef je de avondvoeding en een kort knuffelmoment. Je baby is dan moe en heeft het buikje lekker vol waardoor het heerlijk gaat slapen. Zorg ervoor dat je het wiegje of ledikant hebt voorverwarmd met een warme kruik. Nog even de mini muziektrekker aan….en dan gaan de oogjes vanzelf dicht. Welterusten!




Nu je baby overdag langer wakker is


Tijdens de ‘wakker’-momenten verzorg je je baby maar kun je ook babyspelletjes met hem of haar spelen. Dit is niet alleen goed voor het sociale maar ook voor het fysieke contact met je baby. Je baby leert hierdoor ook zijn/haar eigen lichaam te ontdekken en te kennen.

 


Welke babyspelletjes kun je met je baby spelen?

  • Kiekeboe
  • Kriebelspelletjes op de blote huid
  • Rammelaar aanbieden
  • Gekke bekken trekken zoals tong uitsteken
  • Spelen met speeltjes op een activity kleed
  • Knuffelen met een knuffel of knuffeldoekje / labeldoekje


Blijf lekker kletsen tegen je baby vanaf 1 maand


Blijf ook altijd tegen je baby praten. In het begin is dit best een beetje wennen omdat de interactie er nog niet is. Inmiddels ben je het al een maand gewend en voelt het vertrouwd om tegen je kind te praten. Het praten tegen je baby helpt echt in de herkenning en ontwikkeling van de taal van je baby. Benoem tijdens het verzorgen of het badderen de lichaamsdelen, zoals het been, en raak het been dan ook aan. Je baby leert dan op de klank af verbanden te leggen.

Lichaamsontdekking van je baby vanaf 1 maand




Je baby wordt vanaf 1 maand meer en meer ontspannen. Vaak ligt je baby niet meer zo erg met opgetrokken beentjes in het wiegje en de handjes zijn nu geen samengebalde vuistjes meer maar zijn vaak ‘open’.

Vanaf 1 maand leert je baby langzaamaan de handjes te ontdekken. Ze liggen hun uitgestrekte armpjes hun handje te bekijken. Ze kijken, draaien en proeven het handje keer op keer. Doordat je baby het handje vanaf 1 maand meer ‘open’ heeft, biedt dan eens een rammelaar van opzij aan. Je baby zal de rammelaar sneller als reflex aanpakken dan dat je het via de ‘voorkant’ geeft.
Doordat je baby veel beweegt zal de rammelaar geluid maken waardoor er een oorzaak-gevolg reactie ontstaat bij je baby. Speelplezier gegarandeerd!


Beter kijken door je baby vanaf 1 maand


Nu je kindje al een maand oud is, uiteraard gerekend vanaf de geboorte, kan je baby steeds beter kijken oftewel zich beter focussen. Was het zicht van je baby vanaf 0 maanden slechts 20 cm (voedafstand) dat is inmiddels anders geworden.




Focussen van je baby vanaf 1 maand






Je baby kan je gezicht zien maar focust zich vooral op je haargrens omdat daar het meeste contrast is. Felle, aansprekende kleuren zoals rood en groen of andere contrasten kan je baby nu ook zien. Een baby vanaf 1 maand kan zich focussen op een babyspeeltje dat 10 cm bij hem/haar vandaan hangt.

Het langzaam volgen met de ogen van bijvoorbeeld een babyspeeltje kan je baby nu ook. Het wordt nu dus leuk om je baby op een speelkleed te leggen met een boog waar diverse babyspeeltjes aan hangen.



Bewust lachen




 Je baby kan vanaf 1 maand echt bewust lachen. Reageer enthousiast en positief op het bewust lachen van je baby. Hij / zij merkt hieraan dat het gewenst gedrag is en zal dit door je enthousiasme en teruglachen veel vaker doen.





Spierontwikkeling van je baby vanaf 1 maand






De spierontwikkeling is natuurlijk ook heel belangrijk voor een baby vanaf 1 maand. Leg je baby tijdens het verzorgen maar ook voor het voeden een aantal keer per dag op de buik. Je baby moet moeite doen om het hoofdje omhoog te krijgen maar binnen een aantal dagen zie je al resultaat.

Probeer het ook eens door je baby voor je op je schoot in de zithouding te zetten. Let wel op dat het hoofdje niet naar voren, achteren of opzij valt. Probeer dit iedere dag een aantal keer te doen zodat je baby spierspanning opbouwt om zelf het hoofd omhoog te houden.




Tip: doe deze spierontwikkel spelletjes niet te lang achter elkaar. Het is heel inspannend voor een baby om het hoofd omhoog te houden. Twee minuten is al lang genoeg.





Voeden van je baby vanaf 1 maand


Als je je baby zelf voedt, is het uiteraard vanzelfsprekend maar geef je je baby flesvoeding voedt je baby dan voornamelijk zelf of laat je partner dit doen. Dit geeft rust en vertrouwen maar te veel andere mensen (gezichten) die je baby voeden, geven veel prikkels en vaak onrust. Wacht daar mee totdat je baby wat ouder is geworden. Het voeden van je baby is natuurlijk ook een intiem moment. Koester die momenten.

Het voeden van je baby gaat vanaf 1 maand ook wat rustiger. Je baby verslikt en spuugt vaak minder waardoor het voeden al een stuk rustiger en ontspannener verloopt.



Zuigen – zuigbehoefte van je baby vanaf 1 maand






Zuigen is iets wat je een baby niet hoeft te leren. Dat heeft hij al in je buik geleerd. Je baby heeft zuigbehoefte. Vaak wordt dit verward met ‘mijn baby heeft honger’. Dat is niet altijd waar. Sommige baby’s pakken het knuistje of duimpje om op te zuigen. Als je baby dat niet doet en als het te vroeg is voor een voeding, biedt je baby vanaf 1 maand dan een speentje aan. Op die manier kan je je baby toch voldoen aan de zuigbehoefte zonder dat je je baby volstopt met voeding. Als je baby bijna 2 maanden is, kun je ook een speciale bijtring geven om aan de zuigbehoefte van je baby te voldoen.






Wat kan je baby al vanaf 1 maand?


We vatten kort samen wat je baby vanaf 1 maand al kan. En dat is bewonderenswaardig veel!


  • Overdag langer wakker blijven
  • Onderscheid dag-en nachtritme
  • Klanken onderscheiden (hoge en lage tonen), dus veel blijven praten
  • Ontdekken van handjes en eventueel de voetjes
  • Gefocust kijken vanaf 10 cm
  • Contrastherkenning (aansprekende kleuren)
  • Bewust lachen
  • Ontwikkeling van de spieren
  • Rustiger ‘eten’
  • Babyspelletjes doen met mama of papa
  • Lekker tegen je aanliggen
 
Zeker als het je eerste kindje betreft, is het vaak lastig om te bedenken welk babyspeelgoed je aanschaft. In je kraamtijd heb je wellicht veel knuffels en knuffeldoekjes gekregen. Leuk & handig want ze gaan echt van pas komen. Hieronder zie je een overzichtje met doorlink naar het babyspeelgoed dat geschikt is voor een baby vanaf 1 maand.



Babyspeelgoed voor een baby vanaf 1 maand





Uiteraard is de informatie die in deze blog is geschreven over een baby vanaf 1 maand maar een select deel van de ontwikkeling van een baby. Er komen uiteraard nog meer zaken aan de orde zoals 'wat als je een huilbaby' hebt of hoe ga je om met een te vroeg geboren baby.

Toch hoop ik dat je wat aan de informatie hebt over de ontwikkeling van een baby vanaf 1 maand en bijbehorend babyspeelgoed voor een baby vanaf 1 maand.




Wil je al het babyspeelgoed bekijken om alvast aan te schaffen tijdens je zwangerschap? Of wil je gewoon meer weten over babyspeelgoed om je verlanglijstje klaar te maken? Dat kan bij Speelgoedvallei.nl. Neem de tijd om alles eens te bekijken en bedenk hoe fijn je baby zal spelen met al dat babyspeelgoed.




Tip: vergeet vooral niet te genieten van je baby en koester alle mooie maar ook moeilijkere 'wen momenten'!







Team Speelgoedvallei.nl




Monica Thomassen








Geen opmerkingen:

Een reactie posten