vrijdag 10 mei 2013

Babyspeelgoed vanaf 3 maanden


Babyspeelgoed vanaf 3 maanden



Als je baby 3 maanden is, begint het een ‘echt mensje’ te worden. Het popperige en heel kleine is er in de meeste gevallen vanaf.


Je baby van 3 maanden oud kan al veel dingen, zoals:


  • Op schoot zitten (uiteraard nog niet zelfstandig)
  • Het hoofd rechtop houden en alle kanten op bewegen
  • Kan alle kleuren zien zoals volwassenen die zien
  • Papa en mama’s gezicht herkennen
  • Kan ’s nachts zo’n 9 uur achter elkaar slapen
  • Slaapt ’s nachts diep en overdag meer ‘dutterig’
  • Ontdekking van de handjes. Handen ‘open-en-dicht’ doen en babyspeelgoed vastgrijpen
  • Stopt alles wat hij/zij te pakken kan krijgen in het mondje en leert spelenderwijs de wereld ontdekken
  • Je baby trappelt veel met de beentjes (alvast een oefening voordat je baby gaat omrollen). Het trappelen met de beentjes en het maaien met de armpjes is vaak ook een reactie van herkenning, een emotionele uiting.
  • Je baby van 3 maanden begint meer en meer geluiden te produceren zoals ‘kraaien’, gillen en hardop lachen


Verzorgen van je baby vanaf 3 maanden


Je baby vanaf 3 maanden houdt ook van routine. Als je hebt gemerkt dat je baby voor het voeden een vieze luier heeft, verschoon hem/haar dan voor de voeding. Je baby weet dan dat er na het verschonen het voedmoment aanbreekt.

Blijf tijdens het verzorgen altijd tegen je baby praten en lachen. Benoem de lichaamsdelen terwijl je deze aanraakt tijdens bijvoorbeeld het wassen of het insmeren met lotion.

Neem ook de tijd voor het ‘bad moment’. Je baby kan er heerlijk door ontspannen maar vanaf 3 maanden wordt het echt spetteren. Dit komt omdat je baby meer om zich heen maait en slaat en hij/zij krijgt ook meer kracht.




Tip: heb je ’s ochtends geen tijd om je baby uitgebreid in bad te doen? Doe het dan ’s avonds voor de laatste voeding. Je baby gaat dan moe en voldaan naar bed en dit kan het doorslapen van je baby versnellen / bevorderen.

 




 Spierontwikkeling van je baby vanaf 3 maanden




Uiteraard leg je je baby tijdens het verzorgen iedere keer even op de buik. Je merkt nu dat je baby niet alleen het hoofd optilt maar dat het ook met de borst omhoog komt. Stimuleer je baby om zo hoog mogelijk te komen. Je kunt hem/haar erbij helpen om een babyspeeltje voor hem/haar te houden waarnaar het probeert te grijpen.
Als je baby op schoot zit, kan het doorgaans het hoofd al omhoog houden en alle kanten op laten bewegen. Uiteraard kan je baby vanaf 3 maanden nog niet zelfstandig zitten. Het heeft altijd papa en mama nog nodig als ruggensteun.



Je baby vanaf 3 maanden kan ’s nachts doorslapen: wat een feest!




Heerlijk voor alle mama’s. Je baby kan vanaf 3 maanden doorslapen. Omdat het overdag meer wakker is tussen de voedingen en minder diep slaapt, kan het ’s nachts wel tot 9 uur achter elkaar diep doorslapen. Zo kun je zelf ook meer van je nachtrust genieten waardoor je overdag ook fitter bent. Want wellicht ga je vanaf deze maand weer aan het werk.
Slaapt je baby van 3 maanden nog niet door? Dat kan. Maak er geen halszaak van en geniet van dat kleine warme kindje tegen je aan terwijl het verder overal stil is in huis en buiten.
Heb je zelf moeite om de slaap weer te vatten na het nachtelijk voeden? Ouders van Nu heeft daar iets op gevonden.
Als je #nachtouders op Twitter gebruikt, kun je twitteren met Ouders van Nu en met medelotgenoten. Op die manier kun je elkaar nog even vermaken of juist ervaringen uitwisselen.





Babyhandjes: ze worden volop ontdekt!




Je baby vanaf 3 maanden heeft zijn/haar handjes ontdekt. Het kijkt er niet alleen naar maar het sabbelt ook op de knokkeltjes of op een paar vingertjes. Omdat je baby volop in ontwikkeling is, probeert hij/zij alles te pakken wat het te pakken kan krijgen. En wat gegrepen is, gaat regelrecht het mondje in!


Tip: controleer iedere dag het ledikant of de box of er klein speelgoed in ligt. Zeker als je (een) ouder(e) kind(eren) hebt. Maak je oudere kind(eren) ervan bewust dat klein speelgoed gevaarlijk is voor de baby en dat het er echt in kan stikken.



Wat vindt je baby van 3 maanden leuk?


Omdat je baby van 3 maanden overdag langer wakker is, ongeveer 2 uur tussen de voedingen in, is er ook meer tijd om te spelen. Maar ook meer tijd om elkaar en de wereld om hem/haar heen te ontdekken.

Je baby van 3 maanden vindt het leuk als je tegen hem/haar kletst, als je liedjes zingt en zelfs al verhaaltjes voorleest. Dat hoeft echt niet lang te zijn hoor want je baby kan zich echt nog niet zo lang concentreren. Maar voorlezen bij baby’s is al heel belangrijk en goed voor de taalontwikkeling van je baby.

Knuffelen vindt je baby vanaf 3 maanden doorgaans heerlijk. Neem er de tijd voor en geniet van deze momenten. Vaak zijn het echt maar momenten maar als je echt een fijne ‘knuffelbaby’ hebt, kan het wat langer duren.
 

Kijken, kijken en nog eens kijken. Je baby kan er geen genoeg van krijgen. Je wordt gevolgd als je langs de box loopt of als je langsloopt als je baby bij je partner op schoot zit maar je baby vindt het ook reuzeleuk en interessant om in je ogen te kijken. Zorg dus voor veel oogcontact. Je baby geeft vaak zelf wel aan wanneer het teveel wordt. Dan kijkt het weg of begint het in de oogjes te wrijven.


Babyspeelgoed voor baby vanaf 3 maanden




Je baby begint vanaf 3 maanden echt interesse in babyspeelgoed te krijgen. Bied je baby felgekleurd babyspeelgoed aan maar niet te veel. Dat zijn teveel prikkels waardoor je baby niet meer weet wat hij/zij moet doen.






Welk babyspeelgoed kun je je baby vanaf 3 maanden aanbieden?

 






Uiteraard zijn niet alle facetten van de ontwikkeling van je baby vanaf 3 maanden aan de orde gekomen. Dat kan ook bijna niet omdat iedere baby uniek is en zich op zijn/haar eigen wijze ontwikkelt en ook op het eigen
tempo! Gelukkig maar want je baby heeft een eigen karakter en is geen robot.

Vergeet niet te genieten! Want als je je werk weer hervat na je zwangerschapsverlof, mis je ook een deel van de ontwikkeling van je baby. Aan de andere kant kan het ook heerlijk zijn om er ‘even uit’ te zijn. Geniet daar ook van!
 

Als je ervoor hebt gekozen om thuisblijfmoeder te zijn, is het natuurlijk iedere dag enorm genieten. Maar ga er ook eens tussenuit met vriendinnen of alleen met je partner.



O ja, als je je baby van 3 maanden laat vaccineren, is deze maand tijd voor het 2e prikje.





Speelgoedvallei.nl



Monica Thomassen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten