woensdag 15 mei 2013

Babyspeelgoed vanaf 4 maanden


Babyspeelgoed voor een baby vanaf 4 maanden


De ontwikkeling van je baby gaat zo snel en je baby vanaf 4 maanden kan al zoveel dat je je bijna niet meer voor kunt stellen hoe het was toen je baby 3 maanden jonger was. Je baby is al hard op weg om een ‘zelfstandig mensje’ te worden. Je baby vanaf 4 maanden kan zich tussen de voedingen en het verzorgen door al zelf vermaken met babyspeelgoed zoals op het speelkleed of de speelmat, met rammelaars en bijvoorbeeld een sleutelbos voor baby's.

Wat kan je baby al vanaf 4 maanden?

  • Je baby is geïnteresseerd in mensen
  • Je baby herkent bekende gezichten zoals papa en mama
  • Je baby bekijkt zijn/haar handjes / armpjes & alles gaat in het mondje
  • Je baby kan al spelen en babyspeelgoed vastgrijpen
  • De ontwikkeling van hand-oog coördinatie wordt meer en meer
  • Feest der herkenning bij het zingen van het favoriete liedje
  • Je baby probeert al om te rollen!
  • Je baby kan al hoog op de armpjes steunen als het op de buik ligt
  • Je baby kan steeds beter (op schoot) zitten
  • Je baby ziet kleurverschillen beter en heeft een voorkeur voor felle, veelal primaire kleuren zoals rood en groen
  • Je baby is dol op interactieve spelletjes zoals kiekeboe en imitatiespelletjes zoals ‘gekke bekken trekken’ en tong uitsteken
  • Zoek een rustige voedplaats op want je baby is vanaf 4 maanden heel snel afgeleid


Taalontwikkeling van je baby vanaf 4 maanden

Blijf praten en zingen tegen je baby en lees voor! Dat is echt belangrijk voor de taalontwikkeling van je baby maar het is ook nog eens leuk. Je baby ligt bij je op schoot of ‘zit’ bij je op schoot en je hebt een moment van quality time. 

Het voorlezen hoeft echt niet lang te duren hoor want je baby kan zich namelijk niet zo lang concentreren en is snel afgeleid.

Een voorbeeld van een leuk baby boek is 'Baby's eerste speel- en voelboekboek te koop bij Bruna. Je kunt uiteraard ook kiezen voor een zacht knisperboekje van Nattou. Benoem daarbij de kleuren en de voorwerpen die jullie samen zien. Maak er een interactief spelletje van. Daar houdt je baby van 4 maanden van.



Praat niet in ‘babybrabbeltaal’

Zeg altijd wat je gaat doen en doe ook wat je zegt. Praat niet in ‘babybrabbeltaal’ maar formuleer goede, korte zinnen en gebruik de juiste woorden. Praat wel met een hogere stem tegen je baby maar dat gaat eigenlijk automatisch. Je baby leert de taal hierdoor beter en sneller.

Noem je baby ook bij zijn/haar naam! Dat zorgt er ook voor dat je baby eerder gaat reageren bij het noemen van de naam. 


Welterusten – goedemorgen


Zeg voor het slapen gaan gedag aan alles en iedereen om jullie heen. Zoals: ‘welterusten broer en zus, welterusten papa of mama, welterusten box met speelgoed’. Kijk ook nog even uit het raam en zwaai tegen de wolken en de mensen die je ziet lopen en zeg ‘welterusten wolken, welterusten mensen en auto’s’. Dit kun je ook doen ’s ochtends bij het ontwaken.




Welke spelletjes kun je spelen met je baby vanaf 4 maanden

Kiekeboe spelen
Kiekeboe spelen is je hand of je hoofd verbergen en opeens tevoorschijn toveren en het woord ‘kiekeboe’ zeggen. Dit spelletje kan met of zonder doekje over de oogjes heen zoals een knuffeldoekje of gewoon simpelweg een spuugdoekje of slabbetje.

Neuzen-neuzen spelen
Heel zachtjes met je neus de neus van je baby aanraken. Baby’s vanaf 4 maanden kunnen dan echt schateren van het lachen.

Vliegertje spelen
Ga zelf met je rug op de vloer of de bank liggen en houd je baby boven je en laat hem/haar voorzichtig door de lucht ‘vliegen’.

Tip: vliegertje spelen doe je doorgaans ruimschoots voor een voedmoment en er zeker niet na……


Spierontwikkeling bij een baby vanaf 4 maanden

Natuurlijk leg je je baby iedere dag een aantal keer op de buik om de nekspieren verder te laten ontwikkelen. Doe dit bij voorkeur voor een voeding. Dat is fijner voor je baby en het geeft dan minder snel ‘een mondje terug’.

Trek je baby ook iedere dag een aantal keer op tot de ‘zitstand’. Dit doe je door je baby jouw vingers vast te laten houden. Trek je baby voorzichtig en rustig omhoog en laat hem/haar zelf ook goed ‘werken’. Dit is goed voor de spierontwikkeling van je baby. Een baby vanaf 4 maanden kan doorgaans zijn/haar hoofd al stabiel houden als hij/zij zit. 





Het is ook handig om je baby in een ‘wipstoeltje’ te zetten. Wipstoeltjes en babyschommels vind je in allerlei soorten en maten, in diverse kleurstellingen, met of zonder activity boog bij Wipstoeltje.com.






Wat kan er nog meer bij een baby vanaf 4 maanden?

Je baby kan al toe zijn aan vast voedsel zoals een fruithapje van Olvarit of een door jezelf klaargemaakt en gepureerd fruithapje. Doe dit wel pas wanneer je baby redelijk kan zitten en het hoofd al stabiel kan houden. Wil je baby het echt niet, wacht er dan gewoon nog mee.

Tip: Schaf een goede kinderstoel aan waarbij je de zit ook in een ‘kantelstand’ kunt zetten. Op die manier heb je beide handen vrij om je baby te voeden. Koelstra is een merk van kinderstoelen dat zo’n kantelstand heeft. Deze kun je onder ander bij Babypark kopen.

Je baby kan kwijlen omdat de tandjes in aantocht zijn. Zorg ervoor dat je een
bijtring in huis hebt die je in de koelkast bewaart voor verkoeling van het tandvlees van je baby.

Je baby kan wellicht al omrollen en sommige baby’s kunnen zelfs al terug rollen. Dat is wel heel snel maar het komt zeker voor. Als je baby dit nog niet doet: geen paniek! Hij/zij geeft de voorkeur aan iets anders om te ontwikkelen. Laat je kind dus nooit alleen op de commode liggen. Denk niet het is maar voor 2 seconden!


Als je hebt gekozen om je baby te laten vaccineren dan krijgt je baby deze maand ook nog een prikje. Daarna is het even rustig want vanaf de 11e maand krijgt je baby pas weer een prikje. Bekijk hier het RIVM vaccinatieschema eens.


Welk babyspeelgoed is geschikt voor een baby vanaf 4 maanden?




Uiteraard is lang niet alles aan de orde gekomen over de ontwikkeling van je baby van 4 maanden. Dat komt simpelweg omdat iedere baby zich op zijn/haar eigen wijze ontwikkelt. En dat geldt al helemaal bij te vroeg geboren baby’s. Iedere vooruitgang bij deze speciale baby’s is al een hele prestatie.
Geef je baby bij ieder stapje dat hij/zij maakt complimentjes. Daar ‘groeien’ ze van en het stimuleert en motiveert ze om door te gaan.



Geniet van iedere fase van de ontwikkeling van je baby. Ook nu je misschien weer volop aan het werk bent. Vraag je oppas een boekje bij te houden met de ontwikkelingen van je baby zodat je toch niets mist! Deze leuke boekjes over 'baby's eerste jaar' om zelf in te vullen of in te laten vullen vind je bijvoorbeeld bij Hippemamashop.nl.






Het blog van Speelgoedvallei.nl over babyspeelgoed voor een baby vanaf 4 maanden is klaar. Heb je vragen, tips, opmerkingen of aanvullingen? Laat het me gewoon weten door te reageren via onderstaande reactiemogelijkheid of via de sociale media.

Wil je Speelgoedvallei.nl volgen via de sociale media? Dat kan via Twitter, Facebook, Pinterest, YouTube of abonneer je op onze Blogpagina aan de rechterzijde van deze pagina.








Monica Thomassen




Geen opmerkingen:

Een reactie posten