dinsdag 7 mei 2013

Babyspeelgoed vanaf 2 maanden

Wat kan je baby al vanaf 2 maanden?


Meer dan je denkt. Je kind kan je al volgen met de ogen, herkent je stem, ziet de kleuren, uiteraard felle, aansprekende kleuren en begint zijn / haar lichaam te ontdekken en sommige baby’s slapen zelfs de hele nacht door!

Het zicht wordt anders bij een baby vanaf 2 maanden

Je baby volgt je met de ogen als je voorbij komt lopen of als je met je hoofd voor hem/haar langs beweegt.


Bewegende beelden vindt je baby vanaf 2 maanden ook interessant. Zet de televisie maar eens aan. Je baby zal echt nog niet volgen wat wordt getoond maar de beweging, het flitsen van het licht en het geluid trekken de aandacht van je baby.


Je baby kan vanaf 2 maanden ook al kleuren zien. Geef je baby vanaf 2 maanden dan ook felgekleurd babyspeelgoed zoals deze knuffels en knuffeldoekjes.
Je baby vanaf 2 maanden kan ook onderscheid maken in je gezichtsuitdrukking. Je baby zal je zelfs proberen na te bootsen. Steek je tong maar eens uit naar je baby. Soms zal hij/zij proberen dit ook te doen.


Je baby zal vanaf 2 maanden bewust lachen! Als je baby zich gelukkig voelt, zal het vaker lachen dan een baby die last heeft van bijvoorbeeld krampjes en andere babykwaaltjes. Uiteraard beantwoord je de lach van je baby met een brede glimlach!

 

Blijf praten tegen je baby vanaf 2 maanden



Je baby reageert op klanken. Blijf daarom veel praten tegen je baby vanaf 2 maanden. Zing ook eens met je baby of zet muziek op. Let er wel op dat de muziek niet te hard aanstaat. Je baby zal vanaf 2 maanden ook zelf geluiden gaan produceren.




Tip: praat niet al te snel en het liefst op ‘hoge tonen’. Vaak gebeurt dat automatisch als je tegen je baby praat. Geef je baby de kans om terug te ‘brabbelen’ zoals ‘uhuh’.






Spierontwikkeling van je baby vanaf 2 maanden


Als je je baby na het verschonen of wassen op de buik legt, kan hij/zij het hoofdje steeds langer opgetild houden. Dit is echt inspannend en uitputtend voor je baby. Maar ook frustrerend als je hem/haar te lang laat oefenen want dan lukt het niet meer. Je baby geeft echt wel aan als het te lang duurt.
 

Tip: loop nooit bij je baby vandaan als het op de commode of op tafel ligt.
De bewegingen van je baby worden weliswaar steeds gecontroleerder maar je baby krijgt meer kracht en kan behoorlijk ‘maaien’ met de armen en ‘trappelen’ met de beentjes. Laat je baby ook nooit alleen als je het op de buik legt.


Laat je baby een aantal keer per dag bij je op schoot zitten (uiteraard nog niet al te steil). In de zithouding geef je je baby de kans om het hoofdje op te tillen en de wereld om zich heen te verkennen.
 
Je baby vanaf 2 maanden kan het hoofd ook bewegen en naar links en rechts kijken. De wereld van je baby wordt dus steeds groter.





Ontdekking van het lichaam door je baby vanaf 2 maanden



Je baby ontwikkelt zich echt razendsnel. Vanaf 2 maanden begint je baby je baby de handjes te ‘openen’ (in plaats van met gebalde vuistjes te liggen) en kan het zelf iets pakken. Eigenlijk is dit meer ‘grijpen’. Je baby kan dus al wat zacht babyspeelgoed vastpakken.



Tip: Zorg ervoor dat je babyspeelgoed aanbiedt dat je baby niet alleen vast kan pakken maar ook vast kan houden zoals deze rammelaar.


Aan het einde van de 2 maanden ontdekt je baby de handjes en de armpjes. Dit doet hij/zij door op de knuistjes te sabbelen en door ze aandachtig in de lucht te bekijken.



 


Vaccineren of niet?


Het is tijd voor het eerste prikje voor je baby vanaf 2 maanden. Tenminste als je er voor kiest om je baby te laten vaccineren. Dat is voor iedere ouder een persoonlijke keuze. Meestal merkt je baby er weinig van. Het kan kort en hevig huilen als het prikje is gegeven maar als je je baby troost, is de pijn snel vergeten. Je baby kan een paar dagen na de eerste vaccinatie een rode plek krijgen rondom de ingeënte plaats, kan wat vermoeider zijn maar doorgaans doorstaat je baby de inenting goed en dapper.



Nog even de ontwikkeling van je baby vanaf 2 maanden op een rijtje:



  • Je baby volgt je, ziet kleuren en gezichtsuitdrukkingen
  • Je baby kan het hoofdje langer opgetild houden, het hoofd bewegen en naar links en rechts kijken
  • Je baby gaat ‘brabbelen’ oftewel klanken produceren
  • Je baby gaat bewust lachen!!
  • Je baby kan al een beetje ‘hangend’ op schoot zitten om zodoende het hoofd langer op te kunnen blijven tillen
  • Je baby grijpt naar dingen om zich heen en kan al babyspeelgoed vastpakken
  • Je baby begint zijn/haar armpjes en handjes te ontdekken




Babyspeelgoed voor een baby vanaf 2 maanden



Wat is veilig babyspeelgoed. Er is zoveel aanbod aan babyspeelgoed maar wanneer weet je of het babyspeelgoed dat je aan wilt schaffen echt veilig is. Gezondheidsnet.nl heeft een artikel geschreven over veilig speelgoed en je eigen verantwoordelijkheid.


Maar wat is geschikt babyspeelgoed voor een baby vanaf 2 maanden?
Wat kan ik mijn baby al aanbieden?

Zeker als het je eerste kindje is, kan dat best een lastige zoektocht zijn. Of als je zelf (nog) geen kinderen hebt en je zoekt een geschikt kraamcadeau.

 

Hieronder vind je een overzicht met babyspeelgoed dat geschikt is voor een baby vanaf 2 maanden:






Ondertussen duizelt het je wellicht van alle informatie die op je af is gekomen. Laat het rustig op je inwerken en bedenk dat iedere baby zich op zijn/haar eigen wijze ontwikkelt. De één is sneller met het maken van klanken, de ander bekijkt zijn of haar knuistje al eerder dan een andere baby. Schiet niet in de stress als jouw kindje dat nog niet doet of al eerder doet. Bovenbeschreven ontwikkelingen voor een baby vanaf 2 maanden zijn gemiddelden. Het hoeft dus niet per sé allemaal te gebeuren vanaf deze leeftijd.

Tip: geniet van je baby en de tijd die jullie samen beleven. Het gaat allemaal
snel. Het eerste jaar van je baby gaat snel en je baby maakt daarin misschien wel de grootste ontwikkeling van zijn/haar leven door.


Het blog van Speelgoedvallei.nl over babyspeelgoed voor een baby vanaf 2 maanden is klaar. Heb je vragen, tips, opmerkingen of aanvullingen? Laat het me gewoon weten door te reageren via onderstaande reactiemogelijkheid.


Wil je Speelgoedvallei.nl volgen via de sociale media? Dat kan via Twitter, Facebook, Pinterest, YouTube of abonner je op onze Blogpagina onderaan deze pagina.





 

Speelgoedvallei.nl


Monica Thomassen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten